Öregedésgátló anyag


öregedésgátló anyag

A hír, amelyet a St. Louis-i Washington Egyetem és a Japánban lévő Keio Egyetem kutatói ismertettek a sajtóval, egy NMN nikotinamid mononukleotid nevű anyaghoz kapcsolódik, amelynek hatását kísérleti egereken próbálták ki.

Az NMN-t tulajdonképpen cukorbetegség elleni ­gyógyszerként próbálták ki, s e vonatkozásban határozottan pozitív változásokat eredményezett a látáscsökkenés és más anyagcsere-változások ­tekintetében. Kiderült azonban, hogy emellett egy sirtuin nevű az emberi szervezet által is termelt és néhány élelmiszerben is benne lévő fehérje felszabadulását is elősegítette, amelyről jól ismert, hogy az öregedéssel folyamatosan csökken a mennyisége.

öregedésgátló anyag

A kutatók észrevették, hogy az NMN-nel kezelt egerek lassabban öregedtek öregedésgátló anyag sokkal tovább éltek, mint azok a társaik, amelyek nem kaptak a vegyületből. A hatás olyannyira látványos volt, hogy az NMN-t azonnal engedélyeztették, hogy a japán kormány támogatásával kipróbálják embereken öregedésgátló anyag. Tíz kísérleti személyen próbálják ki a szert Japánban ­augusztustól, habár még nem tudják, mennyire lesz hatással az emberi öregedésre.

öregedésgátló anyag

A kísérleteket nagy óvatosságal készítik el, mondta Sinicsiro Imai, a Washington Egyetem öregedéssel évtizedek öregedésgátló anyag foglalkozó professzora. Ha az eredmények ugyanolyan biztatóak lesznek, mint amit az egereken láttak, azonnal elkezdik az engedélyeztetését, és ebben az esetben ez lenne az első közforgalomba kerülő öregedésgátló gyógyszer.

öregedésgátló anyag

Egy a cukorbetegség ellen már mintegy hatvan éve használt szerrel, a metforminnal is folynak öregedésgátló kísérletek. Ez az anyag bizonyos mikrobákban és emlősökben is lassította az öregedést.

öregedésgátló anyag

Az eredmények hatására az amerikai Élelmiszer és Öregedésgátló anyag Hivatal zöld utat adott a szer emberi kipróbálására.